четвер, 31 березня 2016 р.

Предмет математики настільки серйозний, що корисно не втратити нагоди зробити його трохи цікавим.
Б. Паскаль
Використання на уроці гри, казки пожвавлює навчальний процес, зацікавлює учнів, сприяє активізації пізнавальної діяльності,  вихованню відповідальності, почуття гордості за виконану роботу. Усвідомлюючи ідею казки, діти активніше проявляють свої думки, прагнуть вплинути на події, допомогти героям боротися із труднощами та несправедливістю. 
В.О.Сухомлинський писав про казку так: "Казка - це зернина, з якої проростає паросток емоційних станів і ситуацій...Казка - це радість мислення, у казці дитина утверджує свою гідність мислення."
На своїх уроках використовую математичну казку.

Казка про точку 
(фрагмент уроку математики 5 клас)
Жила була маленька Точка. Ось одного дня набридло їй стояти на місці й вирішила вона подорожувати. І відправилася Точка по безкраїй своїй країні на пошуки друзів. Йшла довго - довго і ось, нарешті, далеко за обрієм завиднілось місто. Підійшовши ближче Точка побачила багато будинків. Спочатку вони були маленькими, але далі зростали й зростали. На питання Точки: "Хто вони?", жителі міста відповіли: "Ми числа, що використовуються при лічбі."
- Діти, як називаються такі числа? Назвіть найменше таке число. А найбільше? А число нуль живе у цьому місті?
- Допоможіть точці назвати числа( діти читають написані числа).
Повернемося ж до нашої Точки. Вона йшла по місту, а йому не було ні кінця ні краю. Хотіла повернутися та не знала, в яку сторону йти.
- Діти допоможіть Точці вийти з міста, розставте дані числа у порядку спадання.
639, 724, 731, 658, 693, 687.
Ну що ж Точка успішно досягла брами міста й сіла на потяг, що йшов по залізниці такого виду:  
- Що вона вам нагадує? 
Точка запам'ятала, що їй треба доїхати до станції , що знаходиться на відстані 3 одиниці вправо від станції з координатою 4. Назвіть цю координату. 
На вказаній станції Точка вийшла з потягу і опинилася в місті Геометричних фігур. Тут жили точки з іменами А, В, С та інші. Точка обрала для себе ім'я Т. Точки жили на різних фігурах. (Діти називають зображені фігури: відрізки, промені, прямі, кути.) Точка знайшла собі друзів і назавжди залишилася в цьому місті.

Немає коментарів:

Дописати коментар